Blog

ITALIJA I KULTURA

 
Dragi moji, pravi je trenutak da ovim sivim jesenjim danima dodamo malo boje i da vas, kao što sam onomad i obećala, u narednom periodu provedem kroz čarobni svet italijanske kulture, običaja, stereotipa, načina života i ostalih zanimljivosti vezanih za Italiju i italijane.


Pa, da počnemo od nečega što nam svakog jutra prvo zamiriše i pomogne nam da se lakše razbudimo. Ima li ičeg boljeg od šoljice savršene kafe?


Uživajte i... Prijatno buđenje!



Buon risceglio

 

Deo I – Italijani i kafa

“Hoćemo li na kafu?” – u Italiji ova rečenica ima veoma široko značenje i ide van okvira ispijanja jednog toplog, tamnog napitka koji se služi u malim šoljama.


Ova rečenica predstavlja mnogo više od toga - predlog da se promeni kontekst, dimenzija, pristup... Ispijanje kafe smanjuje distance, zbližava ljude, menja atmosferu.
Ljubav italijana prema kafi je opšte poznata, a reč „espresso“ odavno je postala rasprostranjena u svetu. (Espresso kafa nastala je u Torinu 1884. kao rezultat pronalaska mašinice za njenu proizvodnju. Patentirao ju je Angelo Moriondo, a potom ju je 1901. usavršio milanski tehničar Luigi Bezzera. Uz pomoć ove mašinice koja je radila na principu pare pod pritiskom, kafa je mogla da bude gotova za nekoliko sekundi, odakle je i nastalo ime „espresso“.)

Jedna od navika koju italijani veoma vole jeste odlazak na kafu u kafiće i upravo tu počinje onaj zanimljivi deo priče, jer nije dovoljno poručiti samo „kafu“.

 

Vrste kafe u italiji


 
Kao što možete da vidite, postoje mnoge vrste kafe, pa italijanski konobari vrlo strpljivo i profesionalno izlaze u susret svim zahtevima „kafopija“.

Ono što je, takođe, vrlo specifično u „ritualu ispijanja kafe“ jeste i to da nije potrebno da negde sednete da biste u njoj uživali – možete je piti za šankom, s nogu, upravo pre nego što krenete na posao ili nakon ručka...

Jedno od istraživanja pokazalo je da postoji 3 tipa „kafopija“:
-    Slabi, ukoliko je njihovo konzumiranje kafe ograničeno na 1-2 šoljice dnevno;
-    Umereni, ukoliko piju 2-3 šoljice dnevno;
-    Jaki, ukoliko njihovo ispijanje kafe prelazi 3 šoljice dnevno.
 
Ja sam negde između umerenog i jakog, a koji ste vi tip?

Naravno, svaki momenat je pravi momenat za ispijanje kafe, a najbolja i nezamenljiva je upravo ona prva jutarnja (i vi ćete se složiti, zar ne?), potom sledi ona standardna koju ispijaju posle ručka, a jednako im je važna i ona koju piju polovinom prepodneva ili posle podne tokom pauze za kafu ili uz ćaskanje sa prijateljima.

Italijani kafu smatraju svojim nacionalnim pićem: ukusna je i aromatična, dobra kao malo koja druga, a za one koji je vole predstavlja i jednu od stvari koja im najviše nedostaje kada odu u inostranstvo, a u nekim slučajevima čak i kada samo promene regiju!
Za italijane kafa predstavlja stil života, uz nju se pune energijom za početak novog radnog dana, ona održava budnost, stimuliše memoriju i koncentraciju, pospešuje psiho-fizičko stanje...

Bilo da je piju u društvu ili sami, bilo da više vole espresso, macchiato ili moka kafu koja je jedna od omiljenijih, taj čudesni napitak ostaje jedno od malih-velikih zadovoljstava italijana!



Pa, hoćemo li na kafu?
Allora, prendiamo un caffè?


 

Share this post

Ukratko

Naučite italijanski jezik putem skype-a uz pomoć kvalifikovanog profesora u vreme i na način koji su prilagođeni vama. Moje ime je Vesna Vidić. Ja sam lingvista, zaljubljenik u jezik, i mislim da sve jezičke barijere mogu da se prevaziđu ukoliko se malo dobre volje začini personalizovanim pristupom skrojenim po vašoj meri i u skladu sa vašim potrebama. Saznaj više


Kontaktirajte me
+381 0 60 44 25 0 25