Blog

ITALIJANSKA KUHINJA

 
Da li ste nekada sreli osobu kojoj italijanska kuhinja nije jedna od omiljenih? Ni ja. Dovoljno je samo da je pomenete i već ste okruženi svežim, raznobojnim, zdravim i sočnim namirnicama čiji vas miris naprosto mami na dobar zalogaj...

 

Deo I – Kako jesti na italijanski način


      Naime, italijanska kuhinja je poznata upravo po bogatstvu ukusa i izobilju začina, kao i po različitostima i specifičnostima svake regije ponaosob, te stoga ni ne čudi da se upravo ona svrstava među najomiljenije kuhinje na svetu.


      Još jedan od razloga koji je čini toliko posebnom jeste, zapravo, njena jednostavnost koja se ogleda u brojnim obrocima od samo 4 – 8 sastojaka. Ukoliko se odlučite da sami pripremite neko jelo po tradicionalnom italijanskom receptu, obavezno obratite pažnju na izbor namirnica i  njihov kvalitet jer one su te koje čine ukusan obrok, a ne kompleksnost same pripreme jela.


      Raznovrsna vina i sirevi su, takođe, integralni i neodvojivi deo italijanske tradicionalne kuhinje, te ih nemojte zaboraviti, kao ni kafu koju italijani smatraju svojim nacionalnim pićem i koja je odavno neizostavni deo italijanskog stila života.


Doručak je prvi obrok u danu i vrlo je sličan doručku drugih evropskih zemalja. Obično je sladak i sastoji se od toplog ili hladnog mleka, čaja ili voćnog soka uz peciva i pekarske proizvode kao što su hleb i marmelada ili krem od lešnika (svima nam je tako dobro poznata Nutella www.nutella.com  i njen savršeni ukus, zar ne?). Naravno, tu je i neizbežna kafa u varijanti kapućina, kafe sa mlekom ili čuvenog espresa. U nekim svečanim prilikama ili nedeljom, na meniju su prisutni i kolači.

Doručak: kraljevski obrok. Idealan doručak treba da bude dobro izbalansiran: Proteini (20%): mleko ili jogurt, jedno ili dva parčeta nemasne pršute, namaz od mahunarki sa parčetom hleba. Masti (20%): bolje je odabrati nezasićene kao što su one od suvog voća. Ugljeni hidrati (60%): integralne cerealije, integralni hleb sa marmeladom, mafin, kolač sa šljivama ili domaće torte, svo voće: sveže, ceđeno, blendirano.

                      

Ručak je, prema tradiciji, najvažniji obrok u danu i ukoliko je kompletan sastoji se od tri ili četiri jela. Počinje  predjelom koje se obično sastoji od suhomesnatih proizvoda, raznih sireva i povrća. Potom sledi prvo jelo i obično je to testenina, pirinač ili supa. Drugo jelo je uvek na bazi mesa, ribe, sira ili pršute uz prilog od povrća. Obrok se završava kolačem ili voćem, a potom sledi kafa ili neki dižestiv za bolje i lakše varenje. Ovakav kompletan ručak se uglavnom služi tokom prazničnih dana i slavlja, dok se drugim danima uglavnom jede samo jedno jelo.


Večera je po sastavu vrlo slična ručku. Međutim, za razliku od ručka koji se često jede na brzinu, tokom pauze na poslu, večera se (kao i doručak) jede u društvu pa samim tim može sadržati i veću količinu hrane.

 


Užine su, takođe, veoma važne u ishrani i konzumiraju se između obroka,  odnosno polovinom prepodnevnog dela dana i polovinom poslepodnevnog dela dana. One su tu kako bi nam umanjile glad do glavnog jela. Zovu se lo spuntino ili la merenda i sastoje se ili od žitarica uz jogurt ili su na bazi voća, kroasana, hleba sa puterom i marmeladom...


Nekada je vreme obroka za italijane bilo svetinja, međutim, već godinama unazad u Italiji se radi po čitav dan pa više nije moguće otići kući na ručak, ali mnoge porodice i dalje se trude da se okupe barem u vreme večere i sa zadovoljstvom provedu prijatne porodične trenutke ćaskajući o raznim temama i rezimirajući dan koji je za njima.


Jedno novije istraživanje pokazalo je da italijani važe za najvitkiju naciju u čitavoj Evropi sa svega 10% osoba sa prekomernom težinom. A kako im to polazi za rukom pored ovako obimnih obroka i toliko sočne i ukusne hrane? Pored odabira svežih i kvalitetnih namirnica koje se pripremaju isključivo na maslinovom ulju, ključ je u tome što se svako jelo konzumira u malim porcijama, a obroci se svakog dana jedu u određeno vreme, pa se tako doručkuje pre odlaska na posao, ručak je uvek između 12:30 i 14:00 časova (pauze za ručak su uglavnom u celoj Italiji od 12:00 – 14:00), a večera je uvek između 19:30 i 21:00.


Dakle, ukoliko želite da jedete all’italiana (na italijanski način) pokušajte, pre svega, da spram svojih obaveza odredite svakodnevno vreme vaših obroka, a za nabavku svežih i kvalitetnih namirnice uputite se na obližnju pijacu. Naravno, uvek je zgodno ispratiti i razne akcije po supermarketima jer često za mnogo manju svotu novca možete da kupite namirnice odličnog kvaliteta! Ne zaboravite da je čaša dobrog vina uvek dobrodošla uz ukusan obrok.

 

Uživajte i prijatno!

Buon appetito!

Share this post

Ukratko

Naučite italijanski jezik putem skype-a uz pomoć kvalifikovanog profesora u vreme i na način koji su prilagođeni vama. Moje ime je Vesna Vidić. Ja sam lingvista, zaljubljenik u jezik, i mislim da sve jezičke barijere mogu da se prevaziđu ukoliko se malo dobre volje začini personalizovanim pristupom skrojenim po vašoj meri i u skladu sa vašim potrebama. Saznaj više


Kontaktirajte me
+381 0 60 44 25 0 25