Blog

PANETTONE

 „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi!“, odnosno „Božić provedi sa svojom porodicom, a Uskrs sa kim god želiš!“ – ovo je tipična italijanska izreka koja u sebi nosi sjaj prošlih vremena, kada su porodica i porodična tradicija smatrane svetinjom, naročito tokom verskih praznika. Problem je bio taj što su mladi parovi morali da zaborave na ideju da Božić slave zajedno sa roditeljima jednog od njih i morali su da se razdvoje kako bi praznik proveli svako sa svojom porodicom. Eventualni izostanak smatran je izuzetnim nepoštovanjem roditelja. Isto pitanje – gde i sa kim proslaviti praznike, postavljalo se i za Uskrs, te je došlo do neke vrste socijalnog kompromisa i hijerehijsku nadmoć odneo je upravo Božić. Otuda i potiče ova izreka koja se i danas može čuti širom Italije.

 

Panettone


Tipična italijanska delicija bez koje Božić u Italiji ne može ni da se zamisli!

Panettone je, zapravo, dobro poznati i nadaleko čuveni italijanski voćni hleb, prepoznatljivog duguljastog oblika, od kvasnog testa i sa puno suvog ili kandiranog voća, koji u vreme Božića dominira na italijanskim trpezama.


Malo istorije:
Značajni milanski istorijski izvori navode da su se u Milanu u vreme Božićnih praznika pripremala tri velika hleba drugačija od onog koji se jeo tokom čitave godine. Domaćin bi sekao parčad i delio ih prisutnima što je bio ritual koji je evocirao „Poslednju večeru“, a taj običaj datira iz XI veka. Vremenom se taj jednostavni i sveti Božićni hleb, dodajući mu sve one sastojke koji se danas smatraju tradicionalnim, pretvorio u panettone.


Postoje mnoge legende o nastanku panettonea, a prema jednoj od takvih smatra se da je ime „panettone“ nastalo od „pane di Toni“. Naime, Toni je bio pomoćnik u kuhinji na dvoru milanskog kneza Ludovika Sforce (zvanog Ludoviko il Moro). Priča se da je tokom Božićne večere koju je upriličio sam knez kuvaru izgoreo desert i da je situaciju spasio upravo Toni koji je pripremio slatki hleb sa ostacima putera, kandiranog voća i testa. Kolač je doživeo veliki uspeh i nazvan je „pan di Toni“.


Prema drugoj legendi, Toni je bio pekar, otac lepe Adalđize u koju je bio zaljubljen vitez Ugeto delji Antelari. Kako bi se približio devojci i osvojio je, pretvarao se da je pekar i kada je kao šegrt ušao u Tonijevu pekaru napravio je kolač panettone koji je želeo da ponudi devojci. Rezultat je bio odličan i Ugeto i lepa Adalđiza su se venčali pod pokroviteljstvom kneza Ludovika.


Još jedna bajkovita legenda nastanak panettonea pripisuje Ugeti, monahinji jednog veoma siromašnog manastira koja je, kako bi sa svojim sestrama proslavila Božić, testu za hleb dodala malo šećera, putera, kandiranog voća i grožđica i na vrhu nožem napravila oblik krsta u znak blagoslova.


Pa dragi moji, izaberite onu legendu koja vam se najviše dopada, a ukoliko želite da vašoj Božićnoj trpezi dodate malo italijanskog duha, evo i recepta za pravi milanski panettone:


Za prvu smesu potrebno je: 270 g kvasnog testa , 780 g brašna, 210 g putera, 210 g šećera, 6 žumanaca, 500 ml vode (u 300 se stavlja šećer, a ostatak se dodaje malo po malo).


Za drugu smesu potrebno je: 170 g brašna, 60 g rastopljenog putera, 60 g šećera, 30 g meda, 6 žumanaca, 8 g soli, 500 g suvog grožđa, 250 g kedra, 250 g narandže, aroma vanile i narandže.


Prvu smesu pripremite tako što ćete testo i jaja mesiti oko 5 minuta dodajući šećer sa 300 ml vode, puter i svo brašno. Kada je testo lepo zamešeno, malo po malo dodajite i preostalu vodu.


Kada se voda potpuno apsorbovala i sjedinila sa sastojcima, stavite smesu u jednu posudu, prekrijte platnenom krpom i ostavite da na toplom mestu kvasa 12 sati.


Drugu smesu pripremite dodajući prvoj smesi brašno, med, so i šećer. Kada su se smese sjdinile, fomirajte loptu, dodajte jaja i mlak, rastopljen puter. Izmešajte sve, dodajte suvo voće i mesite dok se ne sjedini. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji 1 sat. Na kraju formirajte lopte željene težine i stavite u papirni kalup za panettone. Ostavite da kvasa još ¾ sata dok smesa ne naraste do same ivice kalupa, nožem napravite oblik krsta na vrhu, stavite komad putera na sredinu i pecite oko 1 sat na 180° (za kalup od 1 kg).


U svakoj pravoj italijanskoj kući, raskošna Božićna gozba se završava parčetom ukusnog panettonea!


Savet:
Ne dopustite da vas nedostatak nekog sastojka ili njegova visoka cena sputa. Pustite mašti na volju, budite kreativni i osmislite vašu idealnu kombinaciju ukusa! Dodajte suvo i kandirano voće po vašoj želji i načinite panettone još bogatijim i ukusnijim!

 


Uživajte u čarima ove italijanske poslastice i zasladite dan vašim najmilijima!
Srećni predstojeći praznici, prijatno i uživajte!

Buon Natale a tutti!


 

Share this post

Ukratko

Naučite italijanski jezik putem skype-a uz pomoć kvalifikovanog profesora u vreme i na način koji su prilagođeni vama. Moje ime je Vesna Vidić. Ja sam lingvista, zaljubljenik u jezik, i mislim da sve jezičke barijere mogu da se prevaziđu ukoliko se malo dobre volje začini personalizovanim pristupom skrojenim po vašoj meri i u skladu sa vašim potrebama. Saznaj više


Kontaktirajte me
+381 0 60 44 25 0 25